1.12.2023

Dette må du se etter når du leter etter regnskapsfører

Men hvordan velger du den riktige regnskapsføreren for din bedrift? Vi i Randi har samlet noen viktige tips og råd for deg å se etter når du leter ny regnskapsfører.

Se etter autorisasjon og fastpris

Det å føre regnskap kan være både tidskrevende og komplisert, spesielt for deg som ikke har erfaring med det. Derfor kan det være lurt å overlate regnskapet til en ekspert, altså en regnskapsfører. På denne måten kan du fokusere på det du er best på - å drive bedriften din. 

Når du skal velge en regnskapsfører, er det flere ting du må være obs på. At regnskapsføreren har autorisasjon er en hygienefaktor, forteller Sulasthikan Kulathevan, autorisert regnskapsfører i Randi.

- Det finnes dessverre noen luringer der ute som sier at de kan hjelpe deg med regnskapet ditt, uten å ha autorisasjon. Selv om de kanskje klarer å rapportere, kan de gjøre store feil. Dette kan føre til store konsekvenser for deg og bedriften din, sier han og fortsetter:

- Det lønner seg også å finne seg en regnskapsfører med fastpris, hvis ikke kan utgiftene fort balle på seg.

Hvorfor er fastpris bedre enn timepris?

Om regnskapsføreren din tar betalt per time, er det mer sannsynlig at vedkommende vil bruke lenger tid på regnskapet ditt sammenlignet med om de fikk en fastpris per måned. Jo flere timer regnskapsføreren bruker, jo mer vil de tjene. Regnskapsførere med fastpris er derimot mer motivert til å jobbe effektivt, samtidig som du betaler mindre og får en forutsigbar utgift.

- Når du har funnet en regnskapsfører med fastpris, er det viktig at du sjekker hva som faktisk inngår i den månedlige summen. Vi mener at alt som man skal kunne forvente at en regnskapsfører skal gjøre, bør også være inkludert i fastprisen, mener Sulasthikan.

Selv om regnskapsføreren tilbyr en fastpris, er det viktig å sjekke opp at alt du trenger er inkludert i prisen. Hvis ikke, kan det fort forekomme mange ekstra utgifter. Det kan for eksempel være at du trenger regnskapssystem, dialog med regnskapsføreren din, bilagsføring, lønnskjøring, årsregnskap, aksjonærregisteroppgave, mva- og skatterapportering og avstemning. Regnskapsbyrået er i tillegg pliktig til å sørge for at dine interne rutiner er i henhold til regler, kvalitetssikre regnskapet og utføre hvitvaskingsrutiner. Spør derfor om en oversikt over alle tjenester som er inkludert, slik at du er sikker at du har alt du trenger.

- Det kan fort bli dyrt når du innser at du trenger mer enn det som er inkludert i prisen. Hos oss slipper du faktisk å tenke på dette, fordi du betaler fastpris.

Les mer om hvorfor vi anbefaler fastpris her 

Unngå bindingstid og oppstartskostnader

Mange regnskapsbyråer har bindingstid på alt fra tre måneder til ett år. Det vil si at selv om du er misfornøyd, så må du fortsette å være kunde til bindingstiden er over. Løsning? Velg en regnskapsfører uten bindingstid. 

- Regnskapsbyråer som benytter seg av bindingstid trenger i prinsippet ikke å legge inn en innsats for å beholde deg som kunde, fordi de vet at de har bindingstid som et sikkerhetsnett, mener Sulasthikan.

- Randi har ikke bindingstid. Om kundene våre er misfornøyde, har de muligheten til å dra på dagen. Derfor etterstreber vi at kundene våre er fornøyde til enhver tid, forteller han.

Du bør også være oppmerksom på at noen regnskapsbyråer har oppstartskostnader. Det vil si at det faktisk koster penger å bli kunde hos dem. Oppstartskostnader er kostnader som regnskapsbyråer tar for at de skal begynne å sette opp og administrere regnskapet til kundene.

- Fordelen med Randi er at vi fordeler oppstartskostnaden over to år, fordi vi tror på at tjenesten vi leverer er så god at kundene våre forblir hos oss i lang tid forklarer Kulathevan. Skulle du mot formodning ville avsluttekundeforoldet i Randi, hjelper vi deg ut av Randi uten at det påløper kostnader.

Fordelene med å velge et regnskapsbyrå kontra en regnskapsansvarlig

Du står kanskje mellom å velge et regnskapsbyrå eller ansatte en regnskapsansvarlig? En regnskapsansvarlig vil være gunstig for deg som ønsker en mer personlig tilnærming, men om du vil ha større kapasitet, økt sikkerhet og flere ressurser, bør du gå for et regnskapsbyrå.

Fordeler med å velge et regnskapsbyrå

Flere ressurser

Et regnskapsbyrå har gjerne flere medarbeidere med ulik kompetanse, noe som gjør at de kan tilby et bredt spekter av tjenester. Dette kan være en fordel dersom du har behov for flere ulike typer regnskapstjenester.

Større kapasitet

Et byrå har gjerne større kapasitet enn en regnskapsansvarlig. Dette gjør at det er enklere å få hjelp uansett når du trenger det. 

Økt sikkerhet

Et regnskapsbyrå har gjerne flere medarbeidere som kan dekke inn for hverandre ved sykdom eller permisjon. Dette gir økt sikkerhet for deg som kunde, da du slipper å være avhengig av én person.

Bedre forretningsdrift

Et regnskapsbyrå kan ofte tilby rådgivning og hjelp til å forbedre forretningsdriften din, slik at du kan få mer ut av regnskapet ditt. 

Dokumentasjon og rapportering

Et byrå kan ofte tilby bedre dokumentsjon og rapportering enn en regnskapsansvarlig, noe som kan være en fordel dersom du har behov for mer detaljerte rapporter. 

Finn et regnskapsbyrå som tar deg på alvor

Noe av det viktigste i jakten på en regnskapsfører, er at du finner en som faktisk tar deg og regnskapet ditt på alvor. En regnskapsfører har et svært stort ansvar, nettopp fordi regnskapet er hele fundamentet i virksomheten. 

- Mange føler at regnskapsførere snakker ned til dem. Vi er veldig opptatt av at vi skal unngå det, fordi vi ønsker å formidle regnskapsspråket slik at alle kan forstå. Det er jo tross alt mennesker som ikke nødvendigvis er eksperter i regnskap som vi skal forsøke å hjelpe, mener Sulasthikan.

Hva gjør en god regnskapsfører? 


En god regnskapsfører vil…

… hjelpe deg å spare penger, ved å vise hvordan du kan optimalisere kostnader og øke inntekter.

… vil gi deg verdifull og pålitelig rådgivning som fører til gode beslutninger om økonomien i din virksomhet.

… vil bidra til å forebygge feil. En god regnskapsfører vil være nøye med å sjekke at regnskapet ditt blir ført riktig, og vil kunne hjelpe deg med å unngå feil og kostbare feilberegninger.

… vil kunne ha kontroll og gi deg en bedre oversikt over din økonomi, slik at du kan fokusere fullt på å drive virksomheten din. 

… vil sørge for at dine forpliktelser til skatte- og avgiftsetaten blir overholdt og sørge for at du ikke mottar dyre tvangsmulkter (bøter) for sen innrapportering eller for mangel på rapportering. 

Det viktigste du må huske på når du velger regnskapfører

Når du skal velge regnskapsfører er det viktig å sikre at de har autorisasjon og vurdere om du vil ha en med fastpris eller timepris. Det kan være lurt å velge en regnskapsfører med fastpris, da dette kan bidra til mer effektiv jobbing og forutsigbare utgifter. Når du har funnet deg en regnskapsfører med fastpris, er det viktig å sjekke at alt du trenger er inkludert i prisen, for å unngå ekstrakostnader. Se etter en regnskapsfører uten bindingstid og oppstartskostnader, slik at du kan avslutte samarbeidet dersom det ikke fungerer som du ønsker. 

Til en fast pris får du
Tjeneste
Spørsmål & Hjelp
MVA
Årsergnskap,
aksjonærregisteroppgave & skatt
Lønn - uansett antall ansatte
Bokføring - uansett antall bilag
Ingen oppstartsgebyr
Regnskapsystem
Randi
Typisk regnskapsbyrå
Randi gir deg én komplett pakke fra 3000,-/md 🎉
Pakken inkluderer
Bokføring
Randi bokfører alle dine bilag, uansett antall
Skatt & MVA
Randi er god til å rapportere riktig og innen tiden
Lønn
0, 5, 10 eller flere ansatte? Randi tar seg av lønn
Årsoppgjør
Randi liker å lage ditt årsoppgjør og årsregnskap
Spørsmål & Hjelp
Randi hjelper deg med spørsmål om ditt daglige regnskap
Regnskapssystem
Randi bruker 24SevenOffice sitt enkle og skybaserte regnskapssystem

Relevante artikler

January 5, 2022
Dette koster en regnskapsfører - priser?
January 4, 2022
Valg av selskapsform 2022
January 4, 2022
Hva gjør en regnskapsfører?